Castratie-actie voor de kat: 14 Februari tot en met 14 Maart 2019
Castreer uw kater of poes voor het voorjaar.

Voorheen betaalde de Dierenbescherming mee om zo diereneigenaren te stimuleren om deze ingreep te laten uitvoeren. Daar zijn ze mee gestopt. Toch vinden wij het belangrijk om het onder uw aandacht te blijven brengen. Aangezien het voorjaar er aankomt en de hormonen weer beginnen op te spelen, ook bij de geliefden katten, is het raadzaam om in deze maanden te castreren. 

Rond de leeftijd van 5 tot 8 maanden is een kitten geslachtsrijp, ofwel seksueel volwassen. Het dier is vanaf dat moment dus vruchtbaar en in staat om zelf kittens voort te brengen. 
Katers en poezen mogen op een leeftijd van 6 maanden al gecastreerd worden. Ons advies is, indien u niet bewust een nestje wilt fokken, deze leeftijd ook aan te houden. Mocht uw poes of kater hiervoor al seksueel gedrag vertonen, dan is het verstandig uw kat tot die tijd binnen te houden, zodat hij niet kan dekken en zij niet gedekt kan worden.
Bij de kater verwijderen we de zaadballen. Bij de poes verwijderen we de eierstokken en eventueel de baarmoeder, deze ingreep vraagt meer tijd dan de castratie van een kater.

Waarom castreren?

Het castreren van een kater of poes, in de volksmond ook wel sterilisatie genoemd, voorkomt ongewenste nestjes. Daarnaast helpt castratie om ongewenste gedragspatronen, zoals sproeigedrag te voorkomen en verkleint het de kans op bepaalde aandoeningen, zoals melkklierkanker en baarmoederontsteking.

Het castreren van katers voorkomt onder andere het wegloopgedrag. Katers gaan soms dagen op zoek naar een dame en dit maakt u, als eigenaar, uiteraard ongerust. Tevens kan de kater door het veelvuldig dekken van poezen, zelf ziek worden en vervolgens ook weer ziektes doorgeven. Daarnaast kan ‘probleemgedrag’ (bijvoorbeeld sproeien in huis) door middel van vroegtijdig castreren voorkomen worden.

Door poezen op tijd te castreren (steriliseren), kunt u voorkomen dat ze ongewenst drachtig raken. Vaak glipt de poes even weg uit huis om daarna gedekt weer terug te komen. Ruim twee maanden later hebt u dan vaak een aantal extra gezinsleden, kittens. Elk jaar worden er veel (ongewenste) kittens geboren, die helaas niet altijd een goed huisje krijgen. Door te castreren, wordt de poes niet meer gedekt en kan ze zo van de kater geen ziektes meer krijgen. Castratie van de poes heeft verder als voordeel dat de krolsheid stopt. Voor uw nachtrust is dit vaak erg prettig. Daarnaast geeft castratie ook een verminderde kans op baarmoederontsteking en melkkliertumoren.

Als stimulans maken wij een gebaar. Door de werkzaamheden op afspraak efficiënt in te plannen kunnen we u in deze maanden een beetje tegemoet komen in de kosten.

14 Februari-14 Maart 2019:

De castratie van de kater kost deze periode in plaats van 65,- euro
nu 52,50 euro (all in)

De castratie (sterilisatie) van de poes kost deze periode in plaats van 150,-/160,- euro (afhankelijk van gewicht) nu 115,- euro (all-in)

 

Wilt u meer informatie over het castreren? Belt u dan gerust met onze praktijk. We informeren u graag. T 074-2770010

dotted