Steriliseren-Castreren

Rond de leeftijd van 5 tot 8 maanden is een kitten geslachtsrijp, ofwel seksueel volwassen. Het dier is vanaf dat moment dus vruchtbaar en in staat om zelf kittens voort te brengen.

Katers en poezen mogen op een leeftijd van 6 maanden al gecastreerd worden. Ons advies is, indien u niet bewust een nestje wilt fokken, deze leeftijd ook aan te houden. Mocht uw poes of kater hiervoor al seksueel gedrag vertonen, dan is het verstandig uw kat tot die tijd binnen te houden, zodat hij niet kan dekken en zij niet gedekt kan worden.

Bij de kater verwijderen we de zaadballen. Bij de poes verwijderen we de eierstokken en eventueel de baarmoeder, deze ingreep vraagt meer tijd dan de castratie van een kater.

Waarom castreren?

Het castreren van een poes, in de volksmond ook wel sterilisatie genoemd, voorkomt ongewenste nestjes. Daarnaast verkleint het de kans op bepaalde aandoeningen, zoals melkklierkanker en baarmoederontsteking.

Het castreren van katers voorkomt onder andere het wegloopgedrag. Katers gaan soms dagen op zoek naar een 'dame' en dit maakt u, als eigenaar, uiteraard ongerust. Tevens kan de kater door het veelvuldig dekken van poezen, zelf ziek worden en vervolgens ook weer ziektes doorgeven. Daarnaast kan ‘probleemgedrag’ (bijvoorbeeld sproeien in huis) door middel van vroegtijdig castreren voorkomen worden.

Castratie van de poes heeft verder als voordeel dat de krolsheid stopt. Voor uw nachtrust is dit vaak erg prettig.

Als stimulans maken wij een gebaar. Door de werkzaamheden op afspraak efficiënt in te plannen kunnen we u in deze maanden een beetje tegemoet komen in de kosten.

Actie: Castratie Kat 14 februari t/m 13 maart 2024

Wilt u meer informatie over het castreren? Belt u dan gerust met onze praktijk. We informeren u graag. T 074-2770010