Katten

  • Vaccinaties
  • Ontwormen
  • Sterilisatie/Castratie
  • Chippen

Vaccinaties

Vaccinaties

Een kitten moet op de leeftijd van negen en twaalf weken gevaccineerd worden tegen niesziekte en kattenziekte. Dit zijn twee virusziektes waar een kat erg ziek van kan worden, en die zelfs uiteindelijk de dood tot gevolg kunnen hebben.

Vooral niesziekte wordt nog veel gezien tegenwoordig en daarom is het belangrijk uw kat daar een goede bescherming tegen te geven.

Als het kitten de twee basisvaccinaties gehad heeft moet hij/zij jaarlijks een herhaling van deze entingen krijgen om de bescherming tegen niesziekte en kattenziekte te behouden.

Ook als uw kat naar het pension gaat in tijden van vakantie is het erg belangrijk dat u ervoor zorgt dat de vaccinaties tijdig gegeven zijn.

Voor vragen, het maken van een afspraak voor de vaccinaties of meer informatie hierover kunt u bellen met onze assistente, of even langskomen aan de balie.


Kittens van negen à twaalf weken oude
krijgen een vaccin tegen niesziekte
en kattenziekte

Ontwormen

Ontwormen

Als een kitten geboren wordt, dan is hij/zij vaak al besmet met spoelwormlarven via de moederpoes. Deze wormlarven worden via de placenta en de moedermelk op het kitten overgedragen.

Daarom is het belangrijk om kittens de eerste acht weken elke twee weken te ontwormen, en vanaf de leeftijd van acht weken elke maand tot ze een half jaar oud zijn.

Daarna is het advies de katten vier keer per jaar te ontwormen.

Ontwormen kan met behulp van een tablet (bv milbemax), een pipet (bv stronghold of profender) of een pasta (bv flubenol).

Deze ontwormmiddelen worden gedoseerd aan de hand van het lichaamsgewicht van het dier.

Om de kat te wegen kunt u altijd even bij ons binnenlopen, zodat daarna de juiste dosering van het antiwormmiddel bepaald kan worden en u het juiste middel mee naar huis krijgt.

Voor vragen hierover kunt u bellen met de assistente, of (met uw kat) even langskomen aan de balie.


Ontwormen kan met een tablet,
een pipet of een pasta.

Sterilisatie/Castratie

Sterilisatie/castratie

Als u uw poes wil laten steriliseren dan kan dat vanaf ca. acht-negen maanden leeftijd.

Een poes is in de maanden februari (als de dagen gaan lengen) tot achter in oktober elke drie weken krols.

Als een krolse poes gedekt wordt door een kater, dan wordt zij bijna altijd ook drachtig (de poes krijgt namelijk een eisprong als de kater haar gedekt heeft, zodat het eitje vrijwel altijd ook bevrucht wordt als de kater goed vruchtbaar is).

Om een overvloed aan jonge poesjes te voorkomen, is het dus verstandig om de poes te laten steriliseren, als u met haar geen nestje wilt.

Chippen

Chippen

In tegenstelling tot bij de hond is er voor katteneigenaren nog geen wettelijke verplichting hun kat te laten chippen.Toch is het wel aan te raden dit te laten doen.

Als u uw kat laat chippen, is hij/zij namelijk altijd te identificeren. Ook als hij eens van huis wegloopt. De persoon die de kat vindt, kan ermee naar de politie, dierenbescherming of de dierenarts gaan, die vervolgens de chip kan lezen, waarop de adresgegevens van de eigenaar geregistreerd staan. Zo kan de kat altijd weer thuisgebracht worden.

Het chippen gebeurt door middel van een injectie met een scherpe naald. De chip blijft daar dan de rest van het leven van de kat zitten, waardoor hij/zij altijd identificeerbaar is.

Wilt u uw kat laten chippen, dan kunt u daarvoor een afspraak maken met de assistente.

Terug naar de dieren