Giardia besmetting bij de hond of kat

Een veel voorkomende oorzaak van diarree bij de hond/ kat is de Giardia parasiet. De klachten van Giardia besmetting komen voor op alle leeftijden, maar lijkt meer gezien te worden bij jonge dieren. De symptomen die we zien variëren van bijna normale ontlasting tot diarree met slijm of bloed en zelfs tot waterdunne ontlasting. Soms zien we ook braken en gewichtsverlies naast de diarree.

Giardia is een protozo (een klein eencellig beestje) die zich voortplant via oöcysten (een soort eitjes). Deze oöcysten komen via de ontlasting van de gastheer (hond/ kat) naar buiten en vormen zo een besmettingsbron voor andere dieren (of hetzelfde dier dat ze uitscheidt kan zich hierdoor herbesmetten). De diagnose Giardia wordt gesteld door het laten onderzoeken van de ontlasting van de hond/kat.

Omdat de oöcysten niet elke dag in de ontlasting verschijnen kan het zijn dat je de diagnose mist, als je ontlasting laat onderzoeken van slechts 1 keer poepen. Vanwege de intermitterende uitscheiding (uitscheiding met tussenpozen) van de oöcysten, is het belangrijk dat er ontlasting wordt nagekeken van minstens 3 keer ontlasten.

Als de diagnose Giardia gesteld wordt, is de behandeling een kuur van vijf dagen. Daarnaast is het erg belangrijk om de ontlasting op te ruimen en het achterwerk van de patiënt goed te wassen, ten minste tot en met laatste dag van de behandeling, om herbesmetting te voorkomen. Dit kan je met water en een hondenshampoo of milde handzeep doen.

Hond en kat

Verder is het belangrijk om de omgeving van de hond (mand/ kussen/ drink-en voerbak/ auto) goed te reinigen met een goed schoonmaakmiddel. Heet water kan de infectieuze deeltjes dood maken. 1 minuut bij 100 graden, of 5 minuten bij 70 graden is voldoende. Goed laten drogen is ook belangrijk, omdat infectieuze deeltjes in een vochtige omgeving heel lang infectieus kunnen blijven.

Bij hardnekkige infecties moeten de andere huisdieren in hetzelfde huis, of de dieren waarmee veel contact is ook behandeld worden. Dit in verband met het feit dat dieren ook dragers en uitscheiders kunnen zijn, zonder dat ze zelf klachten vertonen.

Symptomen Giardia

• Diarree
• Buikpijn
• Winderigheid
• Slijm bij ontlasting
• Algemeen ziek en sloom
Niet elk dier dat besmet is met Giardia wordt ziek.

Vermoedt u dat uw huisdier besmet is met deze parasiet, neem dan contact op met onze praktijk op telefoonnummer 074-2770010

GiardiaLevenscyclus Giardia