Voor en na foto

In onze praktijk zien we het vaak dat de situatie voor de behandeling een enorm verschil is met de situatie na de behandeling. De dieren tonen zich anders. Maar het verschil van ‚Voor en na’ laat zich niet altijd goed in een foto vastleggen. Veel veranderingen vinden namelijk intern plaats. Bij Yogi was dat anders, die zag er niet zo fraai uit bij het eerste bezoek aan de praktijk.

Yogi kwam bij ons binnenlopen als jonge Chow Chow pup van 6 maanden. Hij had last van een jeukende huid. Op verschillende plekken had hij de huid al helemaal kapot gekrabt. Het zag er een beetje bloederig uit en het leek op een allergische reactie. Om de huid tot rust te brengen en de kans te geven om te herstellen beginnen we in zo'n situatie dan met middelen die de jeuk verminderen.
Jeuk is een veel voorkomend probleem bij onze huisdieren. Vaak heeft het te maken met parasieten zoals de vlo of de teek. Maar als deze parasieten goed bestreden zijn, kunnen het allergiën, bacteriën, gisten of mijten zijn die de huidproblemen veroorzaken.
 
Yogi reageerde op deze medicatie niet zoals de meeste andere honden met een allergie doen. Dat is voor ons een aanwijzing om de jeukende huidreactie verder te onderzoeken. Uit de allergietest bleek dat Yogi atopie heeft. Dat houdt in dat je een allergische reactie kan ontwikkelen tegen bepaalde stoffen uit de omgeving zoals grassen, boompollen en huisstofmijt. Gezien de plekken op de huid van Yogi en de aanhoudende jeuk hadden we toch een vermoeden dat er naast de atopie ook mogelijk een mijt in de huid actief was. De oorranden, ellebogen en de zijkant van de hakken toonden vlekkerig, korsterig en heel onrustig.

Mijten graven zich diep in de huid in. Om de mijten te vinden krabben we de huid tot bloedens toe af. Yogi was daar zelf ook al mee begonnen. Bij puppies kunnen we de Demodex mijt tegen komen, deze veroorzaakt ‘puppieschurft’. Bij Yogi kwamen we deze soort niet tegen. Naast de demodex mijt hebben we ook de Sarcoptes mijt, die ook in de huid kruipt en schurft veroorzaakt. We noemen het ook wel Scabiës. Deze mijt is lastiger te vinden.

Een behandeling met shampoo, een middel tegen jeuk bij allergiën en een middel tegen mijtinfecties heeft Yogi er weer bovenop gebracht. De behandeling tegen de mijtinfectie gaf duidelijk de verbetering die we graag wilden zien.

Yogi heeft nu geen medicijnen meer nodig. Hij ziet er weer prachtig uit, zijn vacht is nog nooit zo mooi vol geweest. Komend jaar houden we de atopie in de gaten om te voorkomen dat er een secundaire bacterie-, mijt- of gistinfectie kan ontstaan. Yogi is een dankbare patiënt voor ons. De oorzaak en de overlast van de jeuk zijn nu verholpen en Yogi zit weer lekker in zijn vel!

 

 

 

Yogi 2

Yogi 4kopie
Yogi 5
 
 
 
 
 


<< Ga terug

 

 
Yogi 1