Nieuw virusziekte bij konijnen

Het is het virus RHD-2. Virale Hemorrhagische diarree (RHD) is een virusziekte die we al kennen bij konijnen, maar dit nieuwe virus RHD-2 is een variant op deze ziekte.

Konijnen krijgen (acute) benauwdheid, koorts, bloedingen en zenuwverschijnselen vlak voordat het konijn overlijdt. Daarnaast kan bij RHD-2 een meer chronisch ziektebeeld gezien worden waarbij het konijn gedurende langere periode algemeen ziek kan zijn. Vaker worden ze acuut ziek en vrijwel meteen daarna sterven ze. Er is geen behandeling tegen dit virus. Het enige wat we kunnen doen, is preventief vaccineren, zodat de konijnen niet ziek worden.

Ondanks dat het nieuwe virus veel lijkt op de RHD-type 1, geeft het vaccin dat we hebben tegen RHD-1 niet dezelfde bescherming tegen RHD-2. Er is een nieuw vaccin gemaakt tegen het nieuwe virus, wat wij inmiddels in huis hebben. We kunnen uw konijn dus beschermen tegen zowel myxomatose, RHD-1 als RHD-2. De beste tijd om onze konijnen te vaccineren is het vroege voorjaar.

Voor de RHD-2 vaccinatie prikken we een aantal dagen in de agenda om op afspraak met uw konijn langs te komen. Dit is omdat de entvloeistof slechts 12 uur houdbaar is na aanbreken van het flesje en wij de kosten voor u zo laag mogelijk willen houden.

De vaccinatie tegen RHD-1 en Myxomatose kunnen wij, zoals u inmiddels van ons gewend bent, op elk moment op afspraak voor u inplannen. De RHD-1 en RHD-2 vaccinatie kunnen echter niet tegelijkertijd gegeven worden, dus er moeten 2 aparte afspraken ingepland worden.

Voor het maken van een afspraak of voor meer informatie kunt u bellen met 074-2770010.

Mocht het zijn dat uw konijn vorig jaar al gevaccineerd is tegen het nieuwe RHD-2 virus en/of de RHD-1 en myxomatose, dan willen wij u er wel op attent maken dat een herhaling vaccinatie van belang is.