Juni: Chipmaand

Het komt geregeld voor dat we een verdwaald huisdier scannen. Het is dan heel fijn dat we de eigenaar en het dier weer bij elkaar kunnen brengen d.m.v. de gegevens op de chip. Laatst hadden we een labrador op de praktijk die het hazepad had gekozen. Even scannen en als de adresgegevens dan kloppen, helaas is dat ook niet altijd het geval, dan zijn baasje en huisdier weer vlot herenigd.

In de maand juni wordt landelijk en ook door dierenkliniek Slangenbeek aandacht gevestigd op het identificeren & registreren van uw huisdier. De maand juni gaat vooraf aan de vakantieperiode, juist in deze periode worden de meeste meldingen van vermissingen gedaan. Met de slogan ‘Maak van uw dier geen asielzoeker’ worden huisdiereigenaren opgeroepen om hun hond of kat ( of konijn) te laten chippen. Slechts 14% van de katten die gevonden worden kunnen via hun chip weer met hun baasje herenigd worden.

Honden inmiddels verplicht

Alle honden die geboren zijn na 1 april 2013 vallen onder de identificatie & registratieplicht (I&R) voor honden. Deze regeling moet de malafide hondenhandel aanpakken en de welzijn voor de honden vergroten.

Dit betekent dat als u puppies fokt, deze puppies vanaf een leeftijd van 7 weken gechipt moeten zijn en voor een leeftijd van 8 weken bij een aangewezen databank geregistreerd moeten zijn. Een nieuwe eigenaar van een pup is verplicht, de pup op eigen naam, binnen 2 weken, bij een databank te registreren en deze registratie levenslang actueel te houden. Juist dit laatste blijkt met grote regelmaat niet te gebeuren. Blijkbaar vergeten veel huisdiereigenaren om bij verhuizing een nieuw telefoonnummer, of de verkoop van een dier, deze gegevens te wijzigen.

Honden die geboren zijn voor 1 april 2013 maar ook katten (en konijnen) vallen niet onder de I&R regeling maar kunnen op vrijwillige basis gechipt en geregistreerd worden zodat in geval van vermissing de kansen op hereniging sterk toenemen.

In de maand juni kunt u uw dier bij dierenkliniek slangenbeek laten chippen voor €30,- inclusief registratie. Tevens kunt u ook bij ons langs komen voor het gratis controleren van de chip en de registratiegegevens van uw dier.

Meer informatie over het chippen.

Op www.chipnummer.nl kunt u controleren of het chipnummer van uw huisdier en de bijbehorende registratie nog kloppen.

Als u vragen heeft bel dan gerust met onze praktijk.